En smalsporet jernbane forbinder Alicante by i syd med Dénia i nord. Banen går innom de fleste småbyene langs kysten. Togene kjører relativt langsomt, og turen er veldig idyllisk. Spesielt strekningen fra Altea og nordover mot Dénia går gjennom kupert landskap med flott utsikt og imponerende inntrykk.

Foto: FGV (Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana)

Banen fra Alicante til Altea ble åpnet i 1914, og ett år senere åpnet strekningen fra Altea til Dénia. Togene ble kjørt med damplokomotiv. I nyere tid har strekningen fra Alicante til Benidorm blitt elektrifisert, mens strekningen fra Benidorm til Dénia kjøres med diesel-elektrisk lokomotiv.

Togstasjonen i Benidorm ligger ca 1,5 km fra sentrum og ca 4 km fra STKB. Det enkleste er å følge bussrute 1 til / fra sentrum eller til / fra STKB.

L’Albir togstasjon. Foto: Torbjørn Aarsland

Reisen mellom Benidorm og Alicante er 43 km og varer i 1 time og 12 minutter (linje 1 / L1). Toget kjører med en halvtimes mellomrom hele dagen til et stykke utover kvelden, men ikke om natta. Dette er en veldig grei reisemåte for en dagstur til Alicante by. Endestasjon for L1 er undergrunn-stasjonen Luceros midt inne i sentrum av Alicante.

Foto: Torbjørn Aarsland

Turen mellom Benidorm og Dénia er 51 km og varer i ca 1 time og 25 minutter (linje 9 / L9). Toget kjører med en times mellomrom hele dagen, men kjører ikke på sen kveld eller om natta. Denne ruten er veldig fin for en dagstur til for eksempel badebyen Calp. Det er ca 3 km fra Calp stoppested og ned til sentrum, men lokalbussene L1 og L2 går direkte fra toget til Calp sentrum og stranden eller tilbake. I Dénia ender togturen i sentrum, et kvartal fra havna.

Det gjenstår fortsatt betydelige arbeider for å oppgradere hele strekningen fra Benidorm til Dénia til nyere standarder. Strekningen fra Benidorm og nordover har høyere plattformer og bruker togmateriell tilpasset denne nye standarden. Strekningen fra Dénia og sydover har gamle lave plattformer og bruker derfor togmateriell tilpasset gammel standard. Derfor er det inntil videre togbytte på strekningen Benidorm – Dénia. Våren 2024 foregår togbyttet på Calpe stasjon.

Foto: Torbjørn Aarsland

Timetabellen skal være oppslått på stoppestedene. Dersom du ønsker å benytte online reiseplanleggeren til å finne avgangs-tider, kan du installere TRAM-appen på din mobiltelefon eller gå inn her. I utgangspunktet er det en avgang i timen fra Benidorm og nordover mot Dénia, og en avgang i halvtimen fra Benidorm og sydover mot Alicante.

Benidorm er endestasjon for både L1 og L9. Dersom man skal reise sydfra med L1 til Benidorm og videre med L9 nordover mot Calp og Dénia, lønner det seg å velge en togavgang på L1 som korresponderer umiddelbart med L9 i Benidorm. Da unngår man å måtte vente en halvtime på neste avgang videre med L9.
Vær oppmerksom på at det kan være ganske fullt på toget fra Benidorm til Alicante utpå formiddagen når turistene drar på tur, og igjen ved jobbslutt ut fra Alicante. Da kan det bli vanskelig å finne ledige sitteplasser.

Sone-oversikten nederst viser alle stoppestedene på L9 og L1, samt de andre lokale linjene rundt Alicante. Oversikten viser også hvor man passerer de respektive sone-grensene.

Det er betalingsautomater i de største stasjonene og inne i passasjervognene. Man betaler enklest med kredittkort. Dersom man vil betale med kontanter, kan man bruke mynter, 5 Euro eller 10 Euro sedler. Større sedler blir ikke godkjent til enkelt-billetter. En billett gjelder bare den datoen den er kjøpt. Ved tur/retur-billett kan returen brukes inntil 24 timer etter tidspunktet for kjøp.

Billettautomaten i toget
Foto: Torbjørn Aarsland

Du kan bytte språk på skjermen ved å trykke øverst til venstre på skjermen inntil teksten kommer på f.eks. engelsk. Velg enveis (ida) eller tur/retur billett (ida y vuelta), hvor du skal reise til, hvor du reiste fra og antall passasjerer. Sett så inn kredittkortet eller legg på mynter. Billettprisen (2024) er 1,45 Euro innenfor samme sone og opp til 3,90 Euro om man reiser over 3 soner. Det gir 15% rabatt å kjøpe tur/retur samtidig.

Billetten er litt ulogisk. Den viser ikke hvilket sted du skal reise til, bare hvilke soner billetten gjelder for. Du kan altså ombestemme deg og reise lenger enn planlagt, så lenge du stiger av innenfor den sonen eller de sonene du har betalt for.

Togene er veldig godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Det er minimal nivåforskjell eller åpning mellom plattformen og togdøren. Det er god plass ved billettautomatene i begge ender av toget, slik at en rullestolbruker kan kjøpe billett dersom man ikke har kjøpt på forhånd.